Suomatkan tila sijaitsee Kangasalla, noin 6 km päässä keskustasta kapealla kannaksella Vesijärven ja Längelmäveden välissä. Suomatkan kirjoitettu historia ulottuu 1400-luvulle. Kylässä on kuitenkin asuttu jo tuhansia vuosia sitten. Museovirasto on inventoinut tilakeskuksen alueelta keskiaikaisen kylän jäänteitä ja laitumien reunamilta kivikautisen asuinpaikan. Viimeisin löytö, kesältä 2014, on rautakautinen hauta Niittystenmäessä keskellä hevoslaitumia.
1600-luvulla Suomatkaan muodostui ratsutila, ns. rustholli (rusthåll) eli rustitila, kuten vanhoissa kirkonkirjoissa lukee. Rusthollin velvollisuutena oli varustaa asekuntoinen mies ja ratsu sotaa varten. 1700-luvulla sotilaina olleiden nimet elävät vielä tänäkin päivänä paikanniminä tilan alueella, kuten Puskinmäki (rakuuna Busk) ja Korkinpelto (rakuuna Kork).
Suomatka oli hevostila jo yli sata vuotta sitten. Nykyisen omistajan, Kukka Backmanin, isoisoisä Kustaa Adolf Lehto oli tunnettu hevosmiestaidoistaan. Suomatkan Pilkku osallistui ensimmäisiin Hippoksen ajoihin vuonna 1910 voittaen ensimmäisen palkinnon. Hevosten menestyksestä kertoo tuolta ajalta säilyneet lukuisat kunniakirjat. Tilalla on säilynyt myös kaikki isännän tilaamat, Suomessa ilmestyneet hevoslehdet niiden ensimmäisistä numeroista lähtien aina 1970-luvulle asti. Kustaa Adolf Lehto oli tunnettu eläinlääkintätaidoistaan ja hän oikoi myös menestyksekkäästi hevosten purentavikoja itse keksimillään oikomismenetelmillä. Sota-aikana hän oli kokoamassa ja valitsemassa armeijan käyttöön hevosia ja rauhan tultua organisoimassa hevosten palautusta omistajilleen.
1970-luvulla lypsylehmät vaihtuivat tilalla emolehmiin ja sikoihin, ja sillä vuosikymmenellä luovuttiin myös hevosista koneellistumisen myötä. Kukka Backmanin vanhempien isännyyden aikana tulivat hevoset jälleen tilalle. Suomatka on myös aktiivisesti toimiva maa- ja metsätaloustila, jonka pelloilla viljellään viljoja, rapsia ja heinää. Vanhaa talouskeskusta ympäröivät laajat laidunmaat ja perinnebiotooppialueet pähkinäpensasmetsiköineen.
Suomatkan punainen päärakennus on 1700-luvulta ja se on suojelukohde. Aitta on 1800-luvulta. Piha on ollut umpipiha, jossa nykyisen lipputangon paikalla sijaitsi vielä ennen sotia koristeellinen, valkoinen, värilasikuistillinen päärakennus. Nykyisen valkoisen 1940-luvulta peräisin olevan päärakennuksen paikalla oli aiemmin ulkorakennuksia. Asuinpiha on kuitenkin säilyttänyt muotonsa puutarhoineen ja puistoineen historian saatossa. Portinpylväässä oleva, Kukka Backmanin esi-isän, ratsumestari Petter Hälströmin sukutunnus hevosineen kertoo osaltaan hevosiin liittyvästä historiasta.
Tänä päivänä Suomatkan tilan toiminta keskittyy peltoviljelyn lisäksi hevosten täysihoitopalveluiden tarjoamiseen.